top of page

RCA-ul un pod prea îndepărtat

Opinie


Un pod prea îndepărtat (titlu original în engleză: A Bridge Too Far) este o carte de non-ficțiune scrisă de Cornelius Ryan și publicată prima oară în 1974. Cartea prezintă povestea Operațiunii Market Garden, o operațiune militară eșuată a Aliaților din timpul celui de-al doilea război mondial care prevedea cucerirea și apărarea unei serii de poduri peste principalele râuri din Olanda ocupată de Germania nazistă.


Înainte de apariția cărții lui Ryan, Operațiunea Market Garden a fost un exemplu clasic a felului în care învingătorii scriu istoria. Relatările acelei perioadei au avut tendința de a nu menționa această luptă întru totul, iar dacă o menționau în trecere se refereau la ea ca la un "succes parțial" al lui Montgomery.


Lucrarea Un pod prea îndepărtat a fost cea care a adus în atenția publicului larg adevărata față a acestei operațiuni masive, inclusiv un catalog cu ​​erorile și greșelile comise de Aliați.[1]


Asemănările izbitoare dintre operațiunile militare care fac subiectul cărții mai sus citate și ceea ce se petrece pe piața asigurărilor din România, cu „cucerirea” RCA-ului, m-au dus cu gândul la această analogie. De peste douăzeci de ani asistăm la bătălii sortite eșecului și nu neapărat datorită participanților cât mai degrabă datorită conducătorilor.


Luptă după luptă, pierdere după pierdere sunt tratate ca victorii de cei care conduc acest război. Se spune că rănile soldaților învingători se vindecă mai repede decât cele ale celor învinși. Da, rănile suferite de piață, de companiile de asigurări, de companiile de brokeraj și în primul rând de beneficiarii asigurărilor nu se vindecă atât de repede ca ale celor ce se proclamă învingători.


Cu fiecare faliment, cu fiecare neputință instituțională rănile ajung să facă parte din identitate noastră și ne transformă într-un fel în care nu ne mai recunoaștem ca actori ai unei piețe, ci mai degrabă ca victime ale acesteia. Ușor, ușor fără să ne dăm seama, ajungem să ne gândim unde am greșit de am ajuns victime și să cădem pradă sindromului Stockholm.


Am ajuns într-o încercare disperată, de a le cere asiguraților să nu se mai ia după prețul poliței de asigurare ci după reputația companiei de asigurare. De parcă într-o piață supra-reglementată și supra-supravegheată reputația este negociabilă. Este ca și cum taxele culese de asigurători de la asigurați pentru contribuțiile la instituția de supraveghere ar fi calculate sau colectate în funcție de reputația companiei de asigurare.


Atunci când istoria se repetă, când toți ostașii au murit, ce ar mai trebui schimbat ca să cucerim acest pod? Doar să sperăm că rănile se vor vindeca înaintea următoarei bătălii și să ne gândim că ceea ce nu ne omoară ne face mai puternici.[2]


Liviu Chiric


P.S.: Această opinie a fost publicata pentru prima dată în Revista Primm în decembrie 2021, după publicarea Deciziei ASF nr. 1148/17.09.2021 de retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. (City Insurance S.A.).

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Un_pod_prea_%C3%AEndep%C4%83rtat [2] Friedrich Nietzsche, Twilight of the Idols, or, How to Philosophize with a Hammer

75 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page